Mozart leeft in Slot Zeist (Fotoserie)

Mozart leeft in Slot Zeist

ZEIST – Mozart werd geboren op  27 januari 1756, ter gelegenheid van zijn verjaardag  werd Slot Zeist omgetoverd in achttiende-eeuwse sferen. Niet moeilijk om je in het Slot Zeist helemaal in de achttiende eeuw te wanen, aldus organisator  Tatiana Chevtchouk. ‘Iedereen moest geheel in de juiste kleding verschijnen om toegelaten worden tot ‘Mozart Leeft!,’

De dresscode was achttiende-eeuws; de tijd van wijde rokken, pijpenkrullen, schoenen met gespen, pruiken en poederdozen. In een baljurk of barokkostuum beweeg je anders en begrijp je opeens waarom de Menuetten van Mozart zo gracieus zijn.Het was een evenement voor zowel kinderen als volwassenen.  Alleen de mobieltjes  herinnerde je eraan dat je toch echt in 2017 bent.

Het programma werd verzorgd door professionele musici en kinderen waarvan de ouders al vroeg het muzikale talent hebben onderkent.  De gasten konden  luisteren naar concerten en voordrachten over Amadeus. Waarbij de kinderen samen met Tatjana hun werk inleidde.

Altijd handig om iets te weten over de etiketten uit die tijd als je een evenement wil bezoeken in de 18de eeuw. Een kort knikje als begroeting was in die tijd gepast. Handig om te weten hoe de tafelmanieren zijn aan tafel bij tijdgenoten van Mozart. Het personeel van Slot Zeist was zelf zover gegaan om het antieke servies van zolder te halen.

Het evenement  ‘Mozart Leeft!’ is niet de eerste Tatjana Chevtchouk organiseert. Zij  heeft vaker van dit soort rijkelijk uitgedoste evenementen georganiseerd in en rond Amsterdam.  Dit keer vond zij Slot Zeist wel een heel toepasselijke plek. Haar idee is het, dat door letterlijk de tijdgeest op te zoeken een bepaalde muziekperiode werkelijk tot leven komt, en kinderen daarmee beter inzicht krijgen in muziek, kunst, geschiedenis en maatschappij.

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Spelen of je Mozart bent

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Dansles in 18de eeuwse stijl

Gekostumeerd feest in Slot Zeist Mozart leeft

Jong en gracieus in Slot Zeist tijdens ‘Mozart leeft’

Tatjana Chevtchouk werd in de Oekraïne geboren. Zij oprichtster van de Amsterdamse Pianoschool Crescendo Music. Tientallen van haar leerlingen speelde in Slot Zeist het werk van Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Voor Jou Uitgezocht

  • Wim Kok
    1 februari 2017 op 16:50

    Mozartfeest in Zeist was top. Dit zijn heel mooie foto’s, maar ik verkeer wel in de veronderstelling dat er nog héél veel meer gemaakt zijn. Kunnen we die ook te zien krijgen ?