Search
Close this search box.

Verkiezingsdebat door jongeren op De Breul

Op dinsdag 7 maart kwam de politiek binnen op De Breul. Dertig leerlingen gingen met elkaar in debat over actuele, landelijke politieke stellingen. Daarbij werden de 4e jaars leerlingen mavo, havo en vwo geholpen door lokale politici uit de gemeenteraad van Zeist. Burgemeester Koos Janssen leidde het debat.

Thema’s

Het ging over extra belasting op milieuonvriendelijke producten (‘niet op waterflesjes, dat is een eerste levensbehoefte’), over verplichte maatschappelijke stages of zelfs dienstplicht (‘goed voor je beroepskeuze’ of ‘verkapte slavernij’) en het kinderpardon (‘als ze hier naar school zijn gegaan kunnen ze ook een bijdrage leveren aan onze maatschappij’).

Een jury deelde na afloop drie prijzen uit voor de grappigste, de inhoudelijk beste en beste totaalindruk.
Dit debat is een initiatief van de leden van de Jongerenraad die zelf op De Breul naar school gaan. Wil je jongeren interesseren voor politiek dan moet het onder schooltijd, op de school zelf en met veel interactie, vinden zij.

Scholieren Debat de Breul
Scholieren Debat de Breul
Scholieren Debat de Breul
Scholieren Debat de Breul
Scholieren Debat de Breul
Scholieren Debat de Breul

Jongerenraad Zeist

De jongerenraad is ontstaan naar aanleiding van de ’24 uur van Zeist’, een evenement dat de gemeente 2 jaar geleden organiseerde rondom het thema lokale democratie. Mensen ontmoetten elkaar toen op allerlei plekken in Zeist. Zo ontstonden talrijke initiatieven op het gebied van democratische vernieuwing. De jongerenraad bestaat uit scholieren van verschillende middelbare scholen in Zeist en is vorig jaar van start gegaan. Op dit moment doen zo’n 20 jongeren mee en nog steeds melden zich nieuwe leden aan.

Onderwerpen waar de jongerenraad zich op verzoek van de gemeente over buigt zijn maatschappelijke thema’s die in Zeist spelen. Zo spraken de jongeren vorige maand met ambtenaren en raadsleden over het minimabeleid. Centraal stond de vraag: wat kan de gemeente Zeist doen voor opgroeiende kinderen en jongeren in gezinnen die rond moeten komen van een minimuminkomen?

 

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More