Search
Close this search box.

Molenbosch wordt gerenoveerd door het Utrechts Landschap (Fotoserie)

Het Utrechts Landschap is op dit moment druk bezig om buitenplaats Molenbosch in Zeist opknappen. Buitenplaats Molenbosch is één van de vele buitenplaatsen die deel uitmaken van de Stichtse Lustwarande en in beheer zijn van de Utrechtse natuurbeschermer.

De belangrijkste zaken die worden aangepakt zijn de padenstructuur en de beplanting. Ook komt er een nieuwe brug over de vijver. Hiermee krijgt Zeist er een toegankelijk wandel gebied bij aan de Driebergseweg. De komende zomer kunt u gaan wandelen met uw hond in de gerenoveerde buitenplaats.

Utrechts Landschap beheert naast Molenbosch ook de landgoederen Hoog Beek en Royen, Pavia, Schoonoord, Heerewegen en De Breul.

Buitenplaats Molenbosch
Buitenplaats Molenbosch

Molenbosch is een landgoed aan de Driebergseweg 7 in Zeist.

De buitenplaats is genoemd naar een vroegere stellingmolen langs de Driebergseweg. In 1849 werd de eerste steen gelegd voor het buitenhuis van de Amsterdamse bankier Johannes Bernardus Stoop. Het wordt een huis in neoclassicistische stijl, ontworpen door architect J.D. Zocher jr. die ook de aanleg van de landschappelijke tuinverzorgde. De heuvel waarop het huis staat werd opgeworpen met aarde die vrijkwam bij het graven van de slingervijver. Aan de achterzijde van het gebouw is het souterrain zichtbaar doordat het terrein aan de achterzijde lager ligt dan aan de voorzijde.

Na de familie Stoop werd het rijksmonument bewoond door de familie de Beaufort. In 1989 bouwde Joachim Ferdinand de Beaufort naast het huis een houten kapelletje. Op de plek van een vroegere ijskelder werd omstreeks 1915 een rechthoekig gebouwtje met zadeldak gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd dit getroffen door een bom. Op het landgoed bevinden zich nog een koetshuis en een tuinmanswoning.

Buitenplaats Molenbosch
Buitenplaats Molenbosch
Buitenplaats Molenbosch

Gebouw
Het grote blokvormige herenhuis heeft een terugliggende ingangspartij met drie dubbele tuindeuren, waarvoor twee gegroefde dorische zuilen staan. Rondom het gehele pand staan natuurstenen pilasters. Het huis is afgedekt met een afgeplat schilddak. In de middenpartij bevindt zich een uitgebouwde koepelkamer. De schoorstenen worden door windwijzers bekroond.

Achter de inpandige portiek bevindt zich de vestibule die toegang geeft tot de centrale hal met trappenhuis. In de hal bevinden zich marmeren deuromlijstingen, stucwerk in het plafond met rozetmotieven, voluutconsoles en pilasters in neoclassicistische stijl.

Bron: Wikipedia 

Buitenplaats Molenbosch
Buitenplaats Molenbosch
Buitenplaats Molenbosch

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More