Search
Close this search box.

Jongeren fanatiek in discussie over veiligheid

Voor de vierde keer op rij zijn de vier middelbare scholen van Zeist in debat in de raadzaal van Zeist met als inzet de wisselbeker. Na twee onderdelen wordt het team van Christelijk Lyceum Zeist door het publiek en de jury uiteindelijk aangewezen als winnaar. Omdat het voor de derde keer is mogen ze de wisselbeker houden. Beoordeeld werd onder andere op argumentatie, reageren en invloed. “Jullie hebben hard gewerkt vanmiddag, het is absoluut van jullie allemaal een hele knappe prestatie,” aldus burgemeester Koos Janssen.

Veiligheid

“Jullie als jongeren zijn veel op straat, jullie zien heel veel. Hoe zouden jullie mee kunnen helpen aan de veiligheid en het bestrijden van criminaliteit?” Dat is de vraag aan de vier middelbare scholen die meedoen aan het jongerendebat. De oplossingen variëren van een app voor makkelijk melden van zaken die niet deugen, al dan niet anoniem, tot bankjes door heel Zeist waar jongeren veilig en zonder overlast kunnen rondhangen en buurthuizenmet activiteiten.

De jury overlegt

Debat

In het tweede deel van de middag schuiven voor iedere school de debatploegen aan. Het onderwerp is de case van Den Dolder waar besloten moet worden over de spoorovergang, het tunneltje, de kosten en de veilgheid. In de voorbereiding en tijdens het debat worden de verschillende teams bijgestaan door een aantal achttal raadsleden. Na het innemen van de standpunten (“Er zijn al zes doden gevallen”, “omrijden is slecht voor het milieu” en onveilig voor kinderen”) worden er over en weer op argumenten aangesproken. Onder voorzitterschap van de burgemeester leren de leerlingen hoe ze via de voorzitter spreken, interrumperen en schorsen. De miljoenen, overreden kinderen, jongeren die aan werk worden geholpen vlogen over tafel. Evenals scherpe vragen over de bronnen van cijfers en belangen van betrokken partijen.

De wisselbeker wordt voor de derde keer gewonnen door het CLZ

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More