Search
Close this search box.

Landelijke dag: ‘Depressie voorkomen: wat werkt voor jou?’

Op zaterdag 20 mei organiseert de Depressie Vereniging in Zeist een landelijke publieksdag met het thema: Depressie voorkomen: wat werkt voor jou? 

Het is een gevarieerde dag met aandacht voor actueel onderzoek, experts en vooral ook veel ervaringsverhalen. De publieksdag is mede georganiseerd door de Universiteit Utrecht en de Depressiestudie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De ochtend start met een plenaire sessie over psychologische interventies om terugval in een depressie te voorkomen. ’s Middags is er keuze uit verschillende themasessies. De onderwerpen zijn: Medicatie en afbouw, Leefstijl, Zingeving, Lotgenotencontact. Lunch is inbegrepen en er is een fototentoonstelling, muziek en een informatiemarkt. Kom dus ook en ontmoet anderen!

Locatie/prijs

De toegang is gratis voor leden en € 7,50 voor niet-leden. De Publieksdag vindt plaats in het Congresgebouw van Achmea, Handelsweg 2 in Zeist. In de ochtend vindt de Algemene Leden Vergadering van de Depressie Vereniging plaats.

Programma

10.00 uur: inloop Algemene Ledenvergadering Depressie Vereniging

10.15- 11.15 uur: Algemene Ledenvergadering

11.00 uur: Inloop Publieksdag

11.30 uur: Welkom en opening door Astrid Feiter (dagvoorzitter) en Nathalie Kelderman (directeur Depressie Vereniging)

11.35- 12.25: Thema I: Psychologische interventies m.b.t. terugvalpreventie bij depressie

12.25-12.30: Optreden Marie-José van Aken

12.30- 13.10: Lunch en Informatiemarkt

PARALLELSESSIE RONDE 1: 13.15-14.25

Thema II. Medicatie en afbouw

Thema III. Zingeving

14.30- 15.00 uur: PAUZE

PARALLELSESSIE RONDE 2: 15.05-16.15

Thema IV. Leefstijl

Thema V. Lotgenoten

16.20 Afsluiting

16.25-17.25: Hapje en drankje

Inschrijven doe je hier

Toelichting thema’s

Thema I: Psychologische interventies

Claudi Bockting, Hoogleraar Klinische psychologie, klinisch psycholoog/psychotherapeut Universiteit van Utrecht, geeft een overzicht van de psychologische interventies om terugval bij depressie te voorkomen, ook in vergelijking met en in combinatie met antidepressiva.

Jeroen Bastiaansen is ervaringsdeskundige en ondernemer in de financiële branche. Jeroen zal vertellen hoe hij de verschillende psychologische interventies die Claudi bespreekt heeft ervaren.

Thema II: Medicatie en afbouw

Carolien Wentink is psycholoog en onderzoeker i.o. Zij werkt sinds oktober 2015 bij het Radboudumc als promovenda aan onderzoek naar de afbouw van antidepressiva. In de presentatie geeft Carolien indrukken uit dit onderzoek, over:
– de ontwikkeling van de ‘Keuzehulp Afbouw van Antidepressiva’ voor en door patiënten en professionals;
– ervaringen van de pilotgroep patiënten die gedurende een Mindfulness training (MBCT) hun antidepressiva hebben afgebouwd;
– faciliterende en belemmerende factoren die een rol kunnen spelen bij het afbouwen van antidepressiva.

Peter Groot is als onderzoeker verbonden aan het User Research Centre MUMC. Peter Groot doet o.a. onderzoek naar de afbouw van antidepressiva met behulp van taperingstrips. Daarnaast is hij ervaringsdeskundige. Peter vertelt over hoe en waarom taperingstrips kunnen helpen bij de afbouw van antidepressiva.

Aan het eind is er gelegenheid onderling ervaringen te delen en vragen te stellen aan de sprekers.

Thema III: Zingeving

Frank Koerselman is emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie. Hij was gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een therapieresistente depressie. Frank Koerselman is ook schrijver van het onlangs verschenen boek: ‘Wie wij zijn’.

“Waar vind je nog houvast als niets zin lijkt te hebben? Hoe moeilijk dat ook lijkt, onmogelijk is het niet. Een kwartier voor potentiële handvaten…”

Martine Sollie is ervaringsdeskundige, fotograaf en auteur van Licht over donker – een andere kijk op depressie. Zij zal een lezing geven over haar visie op het tegengaan van stigmatisering en vergroten van verbinding tussen mensen, en hoe jouw ervaring en het laten zien van je kwetsbaarheid daarbij kunnen helpen.

Mariken Ploos van Amstel (1957) is creatief coach met de pen als belangrijkste begeleidingsinstrument. Onderzoek heeft uitgewezen dat schrijven bijdraagt aan een gezond leven en helpt tegen stress en depressie. In haar workshop laat zij je kort ervaren wat de waarde van schrijven kan zijn. Voor meer informatie: www.wildezwaan.nl

Thema IV: Leefstijl

Wilma de Rek is chef Boeken bij de Volkskrant en auteur van ‘Van big bang tot burn-out’. Het grote verhaal over stress dat ze schreef met psychiater Witte Hoogendijk. Haar lezing gaat over overspannenheid, burn-out en depressie vanuit evolutionair perspectief. De Rek schreef eerder Stand-up filosoof. De antwoorden van René Gude.

Eleanor Crick is blogster en oprichtster van de website Loopdepressievrij.com. Ze heeft via haar blog andere mensen geïnspireerd om te gaan hardlopen om met hun depressie om te gaan en haalt geld op voor MIND met haar hardloopteam Loop Depressievrij. Op de publieksdag zal zij vertellen hoe hardlopen en haar blog haar hielpen om met haar depressie om te gaan.

Krieno Buurma is werkzaam op de afdeling stemmingsstoornissen bij Psyq in Den Haag. Daar geeft hij al jaren met veel voldoening de Mindfulnesstraining. Hij volgde de Mindfulnessopleiding bij het RINO in Amsterdam en was betrokken bij het onderzoek van het Radboud Universitair Centrum voor Mindfulness naar mindfulness bij terugkerende depressies. Krieno zal een zitmeditatie doen met de deelnemers van circa 30 minuten.

Thema V: Lotgenotencontact

Tijdens deze sessie kan je in groepjes kennismaken met lotgenotengroepen van de Depressie Vereniging. Deze groepjes worden begeleid door gespreksbegeleiders van bestaande lotgenotengroepen. De sessie wordt geïntroduceerd door Kristin Swennes, onze projectmedewerker lotgenoten die je alle ins en outs over de groepen kan vertellen.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More