Search
Close this search box.

Schoorsteen op de Comeniuslaan nog niet toe aan de herfst.

Schoorsteen op de Comeniuslaan nog niet toe aan de herfst. Schoorsteenbrand blijkt loos alarm. Toch krijgt de bewoner complimenten van de brandweer.

Volgens de meteorologen van Weerplaza vormen de komende dagen het dieptepunt van deze zomer. Zoals te lezen was op de site van het Algemeen Dagblad.  Bij dit voorbarige herfstweer is er niets prettiger om het in huis behaaglijk te maken door aansteken  van de (open)haard.

Zo werd ook voor het eerst na lange tijd op de Comeniuslaan in Zeist de haard ontstoken. Dit leidde vrij snel tot ontzettende rookontwikkeling in het in de schoorsteen. De door een buurjongen gealarmeerde bewoner twijfelde niet lang en belde 112 om de brandweer te alarmeren. In zijn schoorsteen had al eerder een schoorsteen brand gewoed waarvoor de brandweer moest uitrukken. In opdracht van de verzekering had hij aan het begin van het jaar de schoorsteen geheel opnieuw laten aanleggen.

De brandweer neemt iedere melding serieus

De met groot materieel uitgerukte brandweer constateerde dat er eigenlijk niets aan de hand was. De bewoner kreeg overigens de complimenten van de brandweer. Ondanks dat zij eigenlijk niets aantroffen had hij er goed aangedaan om de brandweer te bellen.  De schoorsteen was eenvoudigweg nog niet aan de herfst toe. Waarschijnlijk was het rookkanaal nog erg vochtig en zaten er wat kleine takjes in.

Voor de bewoner en alle inwoners van Zeist heeft de Veilgheidsregio Utrecht (Brandweer) echter wel een aantal adviezen als je na de zomer voor de eerste keer de haard wil branden. Jaarlijks zijn in ons land meer dan 2.000 schoorsteenbranden, die aanzienlijke schade aan woningen toebrengen. De meeste schoorsteenbranden ontstaan door slecht onderhoud van het schoorsteenkanaal en door (verkeerd) stoken.

Goed onderhoud van het schoorsteenkanaal

Goed onderhoud van het schoorsteenkanaal 
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Wanneer je de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar laten vegen voldoende.

Veilig stoken volgens de Zwitserse methode (omgekeerd stoken)

  • Luchttoevoer openen
  • Aanmaakhout bovenop
  • Aanmaakblokjes aansteken

Je houtkachel op een veilige manier aansteken doe je door te stoken volgens de Zwitserse methode, waarbij je het meest brandbare materiaal bovenaan legt (omgekeerd stoken). Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd zonder al te veel schadelijke rook te veroorzaken. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de luchttoevoeren dicht.

Op hun website heeft de brandweer nog een aantal adviezen ter voorkoming van schoorsteenbranden staan.

Schoorsteen wordt grondig gecontroleerd. Er worden alleen wat takjes aangetroffen.

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More