Gemeente en Figi beklinken samenwerking voor de komende 15 jaar

Gemeente Zeist en Figi spreken af: aantal voorstellingen verdubbelt

Dinsdag 13 februari. Tijdens een druk bezochte eerste editie van het Cultureel Café Zeist voor de cultuursector werd de samenwerkingsovereenkomst Gemeentelijk Theater Figi geformaliseerd. Onder het toeziend oog van alle Zeister Podia en 100 andere genodigden uit de cultuur sector, ondertekende wethouder Marcel Fluitman en Figi-directeur Victoria Ruijs de vernieuwde overeenkomst tussen Figi en de gemeente.

Cultureel Café Zeist, Editie 1 in Figi-Theater met ondertekening overeenkomst Gemeentelijk Theater FIGI en gemeente Zeist

Cultureel Café Zeist, Figi Directeur Jos Ruijs vertelt over het bijzondere film aanbod in de toekomst waarin ook meer filmhouse films aanbod komen.

Figi verdubbelt de komende 15 jaar het aantal theatervoorstellingen van 60 naar 120 per jaar. Hieronder vallen ook 50 speciale voorstellingen met Zeister amateurkunstorganisaties, verenigingen en sociaal-culturele activiteiten onder de noemer ‘Podium van Zeist’. Zeister culturele instellingen kunnen door deze overeenkomst dus meer gebruik maken van het theater. Ook gaat Figi meer filmhuisfilms vertonen.

Dit – en méér – is vastgelegd in de vernieuwde overeenkomst tussen Figi en de gemeente, over de inzet van Figi als gemeentelijk theater.

Rijk aanbod
Cultuurwethouder Marcel Fluitman: “De inwoners van Zeist zijn de grote winnaars bij deze nieuwe overeenkomst met Figi. Hierdoor krijgen onze inwoners een nóg rijker theateraanbod, vergelijkbaar met het aanbod van andere grote Nederlandse theaters. En een nog mooier aanbod van filmhuisfilms. Uitgaan in Zeist wordt zo nóg aantrekkelijker.”

In het nieuwe cultuur programma zullen er ook speciale evenenten worden georganiseerd voor jongeren. Waarbij er extra aandacht zal zijn voor het bereiken van de jeugd via social media

Ook dit jaar zijn er weer twee internationaal vermaarde muziekfestivals in Zeist “De Zeister Muziekdagen’ en ‘Het Internationaal Lied Festival Zeist’

Samenwerking
“Ik ben verheugd met de langdurige samenwerking met de gemeente Zeist voor nog meer theater op Het Rond”, meldt Figi-directeur Victoria Ruijs. “Van Zeister jong talent, bekende en ‘upcoming’ Nederlandse artiesten tot lokale sociaal-culturele events en filmhuisfilms, iedereen heeft nu een plek op het podium van Figi dankzij het vertrouwen van de gemeente Zeist!

We gaan met gastprogrammeurs werken, die meer muziek en dans zullen programmeren. Ook gaan we meer samenwerken met andere podia. Zo kan bijvoorbeeld De Peppel een voorstelling die meer geschikt is voor onze zaal, in Figi laten spelen. Ook worden we nu meer een filmtheater en gaan we meer filmhuisfilms vertonen.”

Verrassen
Naast de meer bekende en populaire voorstellingen, zal het aanbod ook verrassen, maatschappelijke thema’s aan de orde stellen en het gesprek op gang brengen. Er is ook bijzondere aandacht voor de doelgroepen jongeren, ouderen en bezoekers met een niet-westerse achtergrond.

Het ‘Podium van Zeist’ omvat amateurvoorstellingen en educatieve voorstellingen, en bijvoorbeeld evenementen op het gebied van talentontwikkeling, belangrijke maatschappelijk thema’s en festiviteiten gericht op bijzondere doelgroepen.

Culturele polonaise met de Parketschuivers

Het eerste culturele cafe kreeg bezoek van de parketschuivers uit Zeist

‘Uit in Zeist’
Naast bovengenoemde afspraken, blijft Figi bovendien jaarlijks de brochure ‘Uit in Zeist’ uitbrengen, met daarin al het theateraanbod in Zeist. Ook blijft Figi het Zeister theateraanbod promoten via andere media.

De ondertekening maakt onderdeel uit van een programma met ruim 70 instellingen en organisaties die actief zijn in de culturele sector in Zeist. Ook is de vernieuwde overeenkomst een uitwerking van de nieuwe Cultuurvisie ‘Zeist, kans- en cultuurrijk 2017-2020’. De vorige overeenkomst tussen gemeente en Figi loopt binnenkort af.

Figi directeur in ruste T. Ruijs dacht er het zijne van.

bron: Persbericht gemeente Zeist

Voor Jou Uitgezocht