Search
Close this search box.

Stadswijngaard Hoog Beek en Royen viert eerste lustrum met boek.

Op 4 mei 2013 werden de eerste wijnranken gepland door vrijwilligers in de voormalige moestuin van het Landgoed Hoog Beek en Royen in Zeist. Vijf jaar later is de wijngaard Hoog Beek & Royen uitgegroeid tot een van de meest bijzondere wijngaard in de lage landen. Aldus Roelof Visscher, eigenaar van de wijngaard “Hof van Twente” en begeleider de Zeister wijngaard sedert het eerste uur.

Aldus Roelof Visscher, eigenaar van de wijngaard “Hof van Twente” en begeleider de Zeister wijngaard sedert het eerste uur.

Behalve de bijzondere kwaliteit van de wijn, was de ervaren wijnmaker uit Twente ook bijzondere te spreken over het maatschappelijke en sociale karakter van het project Wijngaard Hoog Beek en Royen. Het maken van de wijn tijdens de 3 proefsessies op Het hof van Twente wordt samen gedaan met een grote groep wijngaardeniers uit Zeist.

De wijngaard, die onder beheer is van de Rotaryclub Zeist, heeft kunnen uitgroeien tot een bijzonder fenomeen door de betrokkenheid van een grote groep wijngaardeniers, die het hele jaar door actief zijn met het onderhouden van de wijnstokken, het plukken van de oogst en bij het maken van de wijn.

Stadswijngaard Hoog Beek en Royen viert eerste lustrum met boek.
Stadswijngaard Hoog Beek en Royen viert eerste lustrum met boek.
Stadswijngaard Hoog Beek en Royen viert eerste lustrum met boek.
Stadswijngaard Hoog Beek en Royen viert eerste lustrum met boek.

Om deze eerste 5 jaar te vieren, presenteerde Duco Brongers het door hem geschreven boek “Wijngaard Hoog Beek & Royen”. Symbolisch werd het eerste exemplaar in ontvangst genomen door voorzitter van het bestuur van de Wijngaard,Wim Vermaak. Vanaf dit weekend zal het boek ook te verkrijgen zijn bij Kramer en van Doorn op de Slotlaan.

Op wijngaard worden twee soorten druiven gekweekt, de Johanniter en de Souvignier Gris. Beide soorten verheugen zich sinds 2014 in een groeiende populariteit in Nederland. De wijnen van beide soorten hebben de afgelopen jaren verschillende malen nationale en internationale prijzen gewonnen.

De oogst van 2017 was voor het eerst te proeven

De wijngaard ligt in een prachtige ommuurde tuin achter het huis van Beek en Royen aan de Driebergseweg. Landgoed Hoog Beek en Royen is een historisch beschermde buitenplaats die sinds 1994 in eigendom en beheer is van Het Utrechts Landschap. Het Utrechts Landschap, heeft in samenwerking met de Rotary Club Zeist, de wijngaard aangelegd. In de afgelopen 5 jaar heeft de wijngaard plus minus 5000 bezoekers mogen ontvangen, voor rondleidingen, open wijndagen en prive evenementen van particulieren, serviceclubs en bedrijven uit de regio Zeist.

Een jaarlijks terugkerende evenement is Proef Zeist in de Wijngaard. De 2018 editie van Proef Zeist in de Wijngaard wordt gehouden op zondag 7 oktober 2018 vanaf 13.00 uur. Hieraan doen een groot aantal culinaire bedrijven uit Zeist mee.

Tijdens de lustrum viering was ook de oogst van 2017 voor het eerst te proeven. De oogst van 2017 heeft ongeveer 1000 kilo druiven opgeleverd. Goed voor 1000 flessen Zeister Wijn. 2016 was een een topjaar met 2.000 kilo witte druiven en de daarbij behorende geweldige oogst.

De oogst van 2017 heeft toch wat te lijden gehad van nachtvorst op de verkeerde momenten, volgens Sigrid van Ede wijnmaakster van de wijngaard, verantwoordlijk voor de kwaliteit van de druiven. Sigrid van Ede komt zelf uit de Duitse wijnstreek Rheinhessen. Het vak van wijnmaker heeft ze van kinds af aan meegemaakt.

De verwachtingen voor het komende wijnjaar 2018 zijn weer hoog gespannen, als is hier nog weinig van te zeggen, want de wijnranken zijn nu pas aan het ontluiken. Als het weer zo blijft als vandaag komt het helemaal goed met de oogst van 2018

Boswachter Joris Hellevoort kreeg een wijnstrook naar hem vernoemd.

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More