Search
Close this search box.

Zeist kleurt oranje op Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Gemeentehuis, Figi, De Klinker en het Beauforthuis kleuren allemaal oranje

De gemeente Zeist zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom kleurt vanaf woensdag 25 november het gemeentehuis oranje.

Wethouder Laura Hoogstraten: “We hebben elkaar nodig om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en houden. Om zo het taboe hierover te doorbreken. En daarmee bij te dragen aan een veilige omgeving voor alle vrouwen en meisjes die dit treft.”

gemeentehuis Zeist kleurt oranje op Dag tegen Geweld tegen Vrouwen 25 november. Wethouder Laura Hoogstraten: “We hebben elkaar nodig om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en houden. Om zo het taboe hierover te doorbreken.

Vrouwenrechten.        

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om hier bij stil te staan is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waaraan meer dan honderd landen meedoen, start deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten en ondersteund door de Soroptimisten International.  

Taboe doorbreken

Geweld tegen vrouwen is een internationaal probleem. Onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven. Ook seksuele intimidatie op straat of op het werk komt overal ter wereld voor. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt, doet hiervan echter geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Om dit te bestrijden is het van belang om op verschillende manieren bewustwording te creëren onder vrouwen en mannen, en het taboe helpen doorbreken. Daar gaat het om in de campagne ‘Orange the World’.

Hoopvolle toekomst

Het oranje licht, waarmee het gemeentehuis aangelicht wordt, staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Van 25 november tot 10 december is de campagne in de gemeente Zeist zichtbaar. Naast het gemeentehuis doen ook de Klinker, het Beauforthuis en hotel Figi mee. Geweld tegen vrouwen in de thuis situatie kan gemeld worden bij Veilig Thuis op nummer 0800-2000 of door te chatten met Veilig Thuis. De Soroptimisten club Zeist e.o. wil graag dat er ook een meldpunt komt voor andere situaties waarin vrouwen met geweld te maken hebben.  Daarvoor roept zij op een petitie te tekenen op https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Naast de speciale aandacht tijdens de Orange the World campagne, is er in Zeist voortdurend aandacht voor het voorkomen van huiselijk geweld en het ondersteunen van inwoners die met geweld te maken hebben (gehad). Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Sociale Teams in Zeist worden inwoners ondersteund. Alle inwoners kunnen daar terecht met vragen of voor advies. Steeds meer mensen weten de weg naar het CJG of Sociaal Team te vinden. 

Contact

Het CJG is elke werkdag te bereiken van 09.00-17.00 uur via (030) 82 00 227, of mail naarinfo@cjgzeist.nl. Langskomen kan ook in het inlooppunt. Ons inlooppunt vind je in Zeist-West, in De Koppeling, De Clomp 1904, Zeist.

De Sociale Teams hebben wijkspreekuren. Kijk op www.zeist.nl voor de tijden en locaties van deze spreekuren. Of bel naar 14 030 voor meer informatie.

gemeentehuis Zeist kleurt oranje op Dag tegen Geweld tegen Vrouwen 25 november. Wethouder Laura Hoogstraten: “We hebben elkaar nodig om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en houden. Om zo het taboe hierover te doorbreken.

Bron: Persbericht gemeente Zeist

Ook de Klinker kleurt oranje op Dag tegen Geweld tegen Vrouwen 25 november.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More